Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Фейк ПЦУ нібито почала продавати «молитви від мобілізації»

Пропагандисти поширюють в анонімних телеграм-каналах та інших видах медіа відео й фото, нібито зняті у Свято-Троїцькому храмі Православної Церкви України (ПЦУ) на Троєщині в Києві. На відео невідома особа тримає аркуш паперу з так званою «молитвою від мобілізації», яка, за твердженням пропагандистів, коштує 10 гривень. Втім це — фейк. 

Це зʼясували журналісти Укрінформу. За їхніми словами, листівка була підроблена за допомогою графічного редактора, а орнамент, зображений на ній, взято з російських стокових ресурсів, де він називається «русский узор». Пропагандисти замінили символ РПЦ з куполами на хрест ПЦУ, роздрукували листівку та представили її як реальну «молитву», яку нібито продають в Україні за гроші. Також у тексті підробленої молитви літери «з» замінені на латинську z, яка є символом російського вторгнення в Україну. Латинську z ніколи не використовують у старослов'янському правописі, який застосовується в РПЦ. Це ще одне свідчення того, що листівка є грубою фальсифікацією. Відео було знято таким чином, що неможливо точно ідентифікувати місце: окрім руки, що тримає листівку, та загального церковного вівтаря, який можна знайти в будь-якому православному храмі, інших деталей не видно.

Цей фейк було поширено через інстаграм-профіль, який також використовувався для розповсюдження інших дезінформаційних матеріалів. На момент його поширення акаунт мав аватарку із зображенням церкви, але його назву було навмисно замальовано. Виявилося, що цей акаунт раніше поширював інший фейк про нібито святкування дня народження російського диктатора Володимира Путіна в нічному клубі у Лас-Вегасі.

Російська пропаганда намагається показати, що ПЦУ нібито використовує релігійні доктрини для фінансового збагачення, чим намагається посіяти недовіру до цієї конфесії серед українців та міжнародної спільноти. Створюючи подібні фейки, російські пропагандисти також намагаються деморалізувати українське суспільство, підриваючи довіру до релігійних і національних інституцій, зокрема в умовах війни, щоб зірвати процес мобілізації. Поширення подібних фейків за кордоном має на меті підривати репутацію України на міжнародній арені та демонструвати її як країну, де панує хаос і маніпуляції навіть у релігійній сфері. 

Із перших днів повномасштабного вторгнення експерти «Детектора медіа» щодня протистоять російській дезінформації. Ми спростовуємо фейкові новини, деконструюємо російські наративи та меседжі. І гартуємо медіаграмотність читачів.

Наша команда закликає долучитися до Спільноти «Детектора медіа», щоб разом боротися з російською пропагандою.

Долучитись