Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Фейк Мешканці Харківщини нібито підтримали «референдум про приєднання до РФ» за «схвалення місцевої влади»

У соціальних мережах та на російських сайтах пропагандисти поширюють інформацію про те, що мешканці Харківської області нібито «підтримують референдум про приєднання до РФ», а «харківська влада схвалила» проведення такого волевиявлення. Вони стверджують, що голова військово-цивільної адміністрації Харківської області Віталій Ганчев нібито зробив відповідну заяву на цю тему. Автори таких дописів наголошують, що мешканці Харківської області нібито «регулярно звертаються з подібними запитами» до місцевої адміністрації.

Насправді ця інформація є неправдивою. Про це написали фахівці проєкту StopFake. Вони з’ясували, що Віталій Ганчев є самопроголошеним і неперевіреним «головою» так званої «російської адміністрації Харківської області». Ця «адміністрація» є окупаційною та була створена на території України всупереч нормам міжнародного права, а отже не має легітимної влади та права представляти інтереси мешканців Харківської області. Згідно зі статтями російських медіа, запит на «проведення референдуму» нібито виник під час зустрічі з мешканцями села Граково Харківської області, яке станом на зараз перебуває в невеликій окупованій частині Харківщини. Фактчекери нагадують, що мешканці, які перебувають під російською окупацією, не можуть вільно висловлювати свою думку, якщо вона суперечить російській пропаганді, через загрозу репресій.

Крім того, Ганчев є колишнім працівником міліції в Харківській області та колаборантом. Його підозрюють у державній зраді. За версією слідства, підозрюваний перейшов на бік окупантів та агітував за лояльність до Росії. Перебуваючи у селі Казача Лопань, він добровільно обійняв посаду «голови адміністрації» на захопленій російськими військами території. Також у 2013 році Ганчев працював заступником начальника Дергачівського райвідділу міліції у званні підполковника. Пізніше він переїхав до Луганська, де працював у структурах міліції так званоїм «ЛНР». В Україні Віталію Ганчева за державну зраду та колабораціонізм загрожує довічне ув'язнення.

Станом на зараз законним головою Харківської обласної військової адміністрації є Олег Синєгубов, а переважна більшість населення Харківщини не вимагає від адміністрації проведення референдуму про приєднання до Росії. Як зазначає Центр стратегічних комунікацій та інформаційної безпеки, заяви Ганчева про «референдум» є спробою медійно заглушити ефект від успішної операції Сил оборони України поблизу села Липці на півночі області — напередодні бійці спецпідрозділів ГУР МО Kraken, «Артан» і Іноземного легіону спільно з 13-ю бригадою «Хартія» Нацгвардії України зачистили 400 га лісового масиву, знищили та взяли в полон значну кількість живої сили противника». Крім того, навіть у 2022 році, коли російська армія контролювала понад 20% Харківської області, окупанти не займалися підготовкою до «голосування» за зразком Херсонської та Запорізької областей. Тоді обмежилися заявами Ганчева про те, що «референдуму не час».

Із перших днів повномасштабного вторгнення експерти «Детектора медіа» щодня протистоять російській дезінформації. Ми спростовуємо фейкові новини, деконструюємо російські наративи та меседжі. І гартуємо медіаграмотність читачів.

Наша команда закликає долучитися до Спільноти «Детектора медіа», щоб разом боротися з російською пропагандою.

Долучитись