Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Disclosure Як Росія проводить програми, спрямовані на неповнолітніх європейців

Російські інструменти так званої «м'якої сили» спрямовані не тільки на молодь, але й на неповнолітніх європейців. Програма «Здравствуй, Россия», організована російською державною агенцією «Россотрудничество», пропонує дітям і підліткам віком від 14 до 19 років тижневі поїздки в російські міста з оплатою всіх витрат, що супроводжуються патріотичними заходами. Цільова аудиторія — діти з російським корінням, які виросли за кордоном і володіють російською як другою рідною мовою. Щороку у програмі беруть участь близько тисячі молодих людей з усього світу, зокрема з Чехії, Словаччини та Польщі. Про це повідомляють чеські розслідувачі з проєкту Investigace.  

Вони зʼясували, що програма включає в себе відвідування історичних і культурних пам'яток Росії, а також елементи патріотичного виховання. Молодь бере участь у заходах, де вшановується пам'ять радянських солдатів, відвідує музеї, присвячені російській історії та зброї, а також зустрічається з релігійними діячами, які пропагують «традиційні сімейні цінності». Окрім культурних активностей, для старших учасників програма пропонує дві спеціалізації: медійну, де молодь відвідує редакції державних медіа, або історичну, де проводяться екскурсії в архіви і наукові установи. Головна мета програми — зміцнення зв'язків між молодими людьми російського походження, які живуть за кордоном, і Росією за допомогою культурних, історичних та патріотичних заходів для залучення нових поколінь до ідеї «русского міра».

Ця програма є частиною ширшої стратегії Росії з поширення свого впливу за кордоном і зміцнення проросійських настроїв серед молоді, яка має російське коріння. Такі ініціативи сприяють формуванню позитивного образу Росії серед молодих європейців, навіть в умовах, коли країна здійснює військову агресію проти України. Програма є прикладом використання «м'якої сили» для підготовки нового покоління до підтримки російської пропаганди і «традиційних цінностей», які Москва просуває як альтернативу «ліберальному західному світу». У такий спосіб Росія також намагається легітимізувати свої дії на міжнародній арені, створюючи мережу молодих людей, які підтримуватимуть її політику та поширюватимуть проросійські погляди у своїх країнах.

NGO “Detector Media” has been working for our readers for over 20 years. In times of elections, revolutions, pandemics and war, we continue to fight for quality journalism. Our experts develop media literacy of the audience, advocate for the rights of journalists, and refute Russian disinformation.

“Detector Media” resumes the work of our Community and invites those who believe that the media should be better: more professional, truthful and transparent.

Join