Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Викриття Як проросійські наративи поширюють у медіапросторі країн Глобального Півдня: Китай та Індія

9-11 липня 2024 року відбувся Вашингтонський саміт НАТО. Згодом китайські журналісти почали писати про підсумки саміту. Зокрема, деякі з них критикували рішення допомагати Україні та поширювали співзвучний російській пропаганді наратив: «НАТО розпалює конфронтацію». Про це повідомляють у Центрі протидії дезінформації при РНБО.

Крім того, китайське видання Global Times опублікувало інтерв’ю з американським економістом Джеффрі Саксом, який озвучив вигідні Росії тези щодо України. Тут варто зауважити, що він не вперше поширює проросійську риторику. 

Щодо Індії, то її медіа велику увагу приділяють візиту прем’єр-міністра країни Нарендри Моді до Москви, який відбувся 8-9 липня 2024 року, та вбачають вигоду від відносин із Росією. Однак в Індії незадоволені, що не виконується домовленість про звільнення зі служби в Росії їхніх громадян.

Також окремі індійські видання без контексту поширюють коментарі представників Росії щодо замаху на Дональда Трампа та ретранслюють заклики Москви до Вашингтона припинити постачання зброї Україні й зосередитись на внутрішній безпеці. 

З початком повномасштабного вторгнення Росії Україна почала активно розвивати відносини з країнами Глобального Півдня. Передусім контакти відбуваються в контексті реалізації Української Формули миру, адже вона має світовий контекст. Проте Росії це не дуже подобається, тому вона всіляко намагається зіпсувати ці відносини.

Із перших днів повномасштабного вторгнення експерти «Детектора медіа» щодня протистоять російській дезінформації. Ми спростовуємо фейкові новини, деконструюємо російські наративи та меседжі. І гартуємо медіаграмотність читачів.

Наша команда закликає долучитися до Спільноти «Детектора медіа», щоб разом боротися з російською пропагандою.

Долучитись