Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Викриття Як у Відні збираються провести захід, де поширюватимуть російські наративи

На 10-11 червня у Відні заплановане проведення міжнародного саміту «За мир в Україні». На ньому виступатимуть представники «Росії, України та різних країн НАТО, які підтримують цілі миру» для того, щоб «покласти край війні та підготуватись до переговорів». Проте за «саміт» відповідатиме організація, керівництво якої у своїх заявах поширює меседжі російської пропаганди, як і більшість осіб у списку учасників. Метою саміту заявлено підготовку звернення «Віденський заклик до миру», яке планують передати посольствам Росії, України та країн НАТО, а також міжнародним організаціям для подальшої роботи над «мирним урегулюванням війни». 

На захід звернули увагу аналітики проєкту VoxCheck. Вони проаналізували офіційну програму «саміту» і знайшли в ній багато повторень з російської пропаганди. Наприклад, організатори зазначають, що «засуджують незаконне вторгнення Росії в Україну», однак далі пишуть про те, що НАТО є відповідальним за нього. Мовляв, альянс спровокував Росію на напад. У програмі заходу немає засідань на теми повернення Україні тимчасово окупованих територій, репарацій чи покарання воєнних злочинців — їх просто проігноровано.

Влаштовує захід низка громадських організацій, серед яких Міжнародне бюро миру та Альянс дій за мир, нейтралітет і ненасильство. Колишній виконавчий директор Міжнародного бюро миру Райнер Браун поширює російську пропаганду, як зʼясували аналітики VoxCheck. Зокрема, він казав, що розширення НАТО є причиною для вторгнення Росії, а санкції проти неї змусять європейців страждати. Попри звільнення з організації у 2019 році, вона й далі продовжує запрошувати його на свої заходи. Крім того, власне бюро публікує заяви щодо того, що Україна нібито «порушує право на відмову від військової служби», хоч і не згадує про примусову мобілізацію в Росії та на окупованих територіях. Альянс дій же просуває ідеї «нейтралітету», використовуючи для цього заяви осіб, звинувачених у держзраді, зокрема Руслана Коцаби, який зараз долучився до нового проєкту Віктора Медведчука «Інша Україна». Фінансуватимуть захід також організації, що поширюють російську риторику.

Серед спікерів можна знайти лінгвіста-теоретика та філософа Ноама Чомскі зі США, що у своїх виступах просуває меседжі російської пропаганди. Зокрема, він також вважає, що НАТО спровокувало Росію на війну проти України. На пленарному засіданні саміту анонсовано виступ члена Палати представників США Денніса Кусинича. З 2014 року він засуджує санкції США проти Росії, а також поширює меседжі про «українців-нацистів» та «державний переворот». Торік Кусинич звинуватив Джо Байдена у розвʼязуванні Третьої світової війни, а цього року організував мітинг проти надання допомоги Україні. Серед спікерів також можна знайти Джеффрі Сакса, американського економіста, Юрія Шеляженка, виконавчого секретаря Українського руху пацифістів, та інших осіб, що поширюють російську риторику.

Фактично, проведення цього заходу допоможе російським пропагандистам і далі поширювати свою дезінформацію та посилить її антиукраїнські меседжі. Мовляв, за Росією стоїть увесь світ. Однак військова та політична підтримка країн НАТО мають більший масштаб за подібні заходи. 

Із перших днів повномасштабного вторгнення експерти «Детектора медіа» щодня протистоять російській дезінформації. Ми спростовуємо фейкові новини, деконструюємо російські наративи та меседжі. І гартуємо медіаграмотність читачів.

Наша команда закликає долучитися до Спільноти «Детектора медіа», щоб разом боротися з російською пропагандою.

Долучитись