Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Фейк У Тернополі та Хмельницькому збільшився рівень радіації, а місцеве населення в паніці

Російські пропагандисти поширюють у мережі інформацію, нібито під час атак на Тернопіль та Хмельницький 13-14 травня вибухнули склади з боєприпасами зі збідненим ураном. Мовляв, через це люди панікують: в аптеках уже є дефіцит йоду, а мешканці масово виїжджають із міст. Крім того, російські експерти стверджують, що, можливо, вибухнули і матеріали для виготовлення «брудної бомби», бо після вибуху нібито зафіксували як бета-, так і гамма-випромінювання. Це — фейк. 

На нього звернули увагу аналітики проєкту VoxCheck. Вони зʼясували, що місцева влада спростувала інформацію про вибухи боєприпасів. Фактчекери також спростувати підвищений рівень радіаційної небезпеки. За даними Тернопільського обласного центру контролю та профілактики хвороб МОЗ України, рівень радіаційного фону на Тернопільщині 14 травня перебував у межах норми. Пропагандисти додають скриншоти з порталу SaveEcoBot, що нібито показує «різке зростання рівня радіації» саме після вибуху, однак насправді на сайті можна побачити, що після вибухів рівень радіації навіть знизився у відповідних містах.

Ба більше, в аптеках Хмельницького і Тернополя немає дефіциту йоду. Згідно з інформацією на сайті Tabletki.ua, як спиртовий розчин йоду, так і калій йодид (у таблетках) доступні до продажу в більшості аптек цих міст. Фахівці пояснюють, що калій йодид вживають при загрозі радіаційного викиду, щоб знизити ризики виникнення захворювань щитоподібної залози. Однак вживати ці таблетки потрібно лише після офіційного оповіщення і лише один раз, оскільки вони блокують функціювання щитоподібної залози. Використання спиртового розчину йоду або розчину Люголя взагалі вважається неефективним і може завдати шкоди здоровʼю.

У такий спосіб пропагандисти хочуть викликати паніку серед місцевого населення та виправдати атаки Росії на цивільних. Мовляв, вони і бʼють тільки по військових складах, от і зараз розбили натівські боєприпаси. Втім у реальності росіяни завдали шкоди саме цивільній інфраструктурі, включно з житловими будинками та школами, що є воєнним злочином. 

Із перших днів повномасштабного вторгнення експерти «Детектора медіа» щодня протистоять російській дезінформації. Ми спростовуємо фейкові новини, деконструюємо російські наративи та меседжі. І гартуємо медіаграмотність читачів.

Наша команда закликає долучитися до Спільноти «Детектора медіа», щоб разом боротися з російською пропагандою.

Долучитись