Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Фейк У Житомирі нібито з’явилася гаряча лінія, куди можна скаржитися на агресивних людей у військовій формі

У мережі поширюють фото оголошення нібито від Національної поліції, в якому закликають звертатись на гарячу лінію у випадку агресії з боку людей у військовій формі. В оголошенні зазначені начебто новостворені номери гарячої лінії Національної поліції в Житомирі.

Скриншот із пропагандистського ресурсу

Однак ця інформація не відповідає дійсності, пишуть у проєкті VoxCheck. Фото «оголошення» можна знайти лише в російських і проросійських джерелах. Також власником номера телефону 0-800-505-222 є не правоохоронні органи, а компанія WIZARD. Вона займається постачанням обладнання для водопостачання, водовідведення та опалення. Інший вказаний номер (+380 (44) 254-96-96) є неактивним. Користувачі GetContact позначають його як телефон Міністерства внутрішніх справ. Можливо, це застарілий контакт МВС. 

Крім того, надійні загальнонаціональні та регіональні медіа не повідомляли про створення подібної гарячої лінії в Житомирі. Також Головне управління Національної поліції в Житомирській області не вказує про функціонування такої лінії. 

Із перших днів повномасштабного вторгнення експерти «Детектора медіа» щодня протистоять російській дезінформації. Ми спростовуємо фейкові новини, деконструюємо російські наративи та меседжі. І гартуємо медіаграмотність читачів.

Наша команда закликає долучитися до Спільноти «Детектора медіа», щоб разом боротися з російською пропагандою.

Долучитись