Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Маніпуляція Майже половина українців нібито підтримує переговори США та Росії про мир без участі України

Прокремлівські телеграм-канали поширюють інформацію, нібито 47% українців підтримують переговори між США та Росією про мир без участі України. Повідомляючи це, пропагандисти посилаються на дані соцопитування Європейської ради з міжнародних відносин. 

Однак росіяни зманіпулювали інформацією, пишуть фахівці з проєкту VoxCheck. 3 липня 2024 року Європейська рада з міжнародних відносин (ECFR) справді опублікувала доповідь під назвою «Значення суверенітету: український та європейський погляд на війну Росії проти України», для якого провели опитування громадської думки в 15 країнах Європи, включно з Україною. І ці опитування, на які посилаються в дописах, дійсно проводилися. Однак пропагандисти неправильно переклали питання про переговори США та Росії без України. У доповіді не написано, що 47% українців підтримують такий формат перемовин

Насправді там зазначають, що українці занепокоєні проведенням перемовин між США та Росією про мир без участі України. Дослівно формулювання питання звучить так: «Занепокоєння тим, що США будуть вести переговори про мирну угоду з Росією без участі українського уряду». 47% опитаних українців погоджуються з цим твердженням повністю або частково, тобто дійсно занепокоєні можливістю мирних перемовин без України. 49% (37% повністю та 12% частково) такого занепокоєння не мають. Однак у респондентів не питали, чи підтримали б вони такий формат переговорів.

Цією маніпуляцією пропагандисти прагнуть схилити українське суспільство до якнайшвидших перемовин, до того ж на умовах Росії. Так, апелюючи до нібито громадської думки про «підтримку перемовин між США та Росією про мир без участі України», агітпроп прагне досягти цієї цілі.

Скриншот VoxCheck

Із перших днів повномасштабного вторгнення експерти «Детектора медіа» щодня протистоять російській дезінформації. Ми спростовуємо фейкові новини, деконструюємо російські наративи та меседжі. І гартуємо медіаграмотність читачів.

Наша команда закликає долучитися до Спільноти «Детектора медіа», щоб разом боротися з російською пропагандою.

Долучитись