Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Фейк Володимир Зеленський платить Заходу за допомогу експонатами із харківських музеїв.

Про те, що президент України Володимир Зеленський розраховується із західними країнами за поставки зброї музейними експонатами написали російські пропагандистські ЗМІ. У повідомленнях стверджують, що ще на початку цього року, до 24 лютого, в харківських, миколаївських та одеських музеях експонати готували до евакуації. Такі повідмлення ілюструють фотографією, на якій видно, як робітники виносять картину з музея. Таку музейну евакуацію автори текстів пов'язують саме із виплатою боргу за зброю. Проте це — неправда.

Як пишуть фактчекери Харківського антикорупційного центру, експонати з музеїв не переправляють за кордон для того, щоби розрахуватися за зброю. Твори мистецтва "евакуйовують", щоби вберегти їх від російських бомбардувань та знищення. "Насправді ж це й кадр взятий з репортажу про захист музейних експонатів від російських обстрілів. Адже це саме російські окупанти обстрілюють українські міста та знищують українські музеї. А з деяких часів ще й вивозять експонати, як з картинами Архіпа Куїнджі у Маріуполі", — пишуть фактчекери.

Із перших днів повномасштабного вторгнення експерти «Детектора медіа» щодня протистоять російській дезінформації. Ми спростовуємо фейкові новини, деконструюємо російські наративи та меседжі. І гартуємо медіаграмотність читачів.

Наша команда закликає долучитися до Спільноти «Детектора медіа», щоб разом боротися з російською пропагандою.

Долучитись