Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Меседж Росія погрожує Литві, що захищатиме свою «нацбезпеку».

Таку заяву поширило Міністерство закордонних справ Росії. Там стверджують, що Росія вимагає від Литви скасувати заборону транзиту товарів до Калінінграда, а у разі відмови погрожують «діями з захисту націнтересів». Про це написало чимало російських пропагандистських ЗМІ. Така заява виникла як реакція на заборону Литви транзитного перевезення залізницею низки товарів, що потрапили під санкції. Як пише Zaxid.net, це стосується перевезення будівельних матеріалів, цементу та металу. У свою чергу прессекретар Путіна Дмитро Пєсков назвав таке рішення Литви «блокадою» й додав, що перед тим, як ухвалити свій вердикт, російська влада «детально проаналізує» заборону.

В МЗС Росії також заявили, що рішення Литви вважають «провокаційним і ворожим», адже воно порушує міжнародно-правові зобов'язання. Тобто цього разу Росія майже відкрито погрожує Литві війною, натякаючи, що вирішуватиме питання із забороною у будь-який спосіб. Зокрема, про це сказав голова комісії Ради федерації із захисту держсуверенітету РФ Андрій Клімов, а голова Комітету Ради федерації з конституційного законодавства Андрій Клішас пообіцяв у відповідь «жорсткі і абсолютно законні дії з боку Росії». Нагадаємо, війну в Україні російська влада також вважає цілком законною й називає лише спеціальною воєнною операцією, не вважаючи свої дії агресивними та такими, що порушують міжнародне право.

Із перших днів повномасштабного вторгнення експерти «Детектора медіа» щодня протистоять російській дезінформації. Ми спростовуємо фейкові новини, деконструюємо російські наративи та меседжі. І гартуємо медіаграмотність читачів.

Наша команда закликає долучитися до Спільноти «Детектора медіа», щоб разом боротися з російською пропагандою.

Долучитись