Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Фейк Відтепер у «Дії» нібито продають квитки на «Вечірній квартал»

Прокремлівські ресурси поширюють інформацію, що онлайн-сервіс державних послуг «Дія» почав продавати квитки на комерційне шоу «Вечірній квартал». Пропагандисти стверджують, що в такий спосіб держава «просуває» бізнес, до створення якого причетний Президент України Володимир Зеленський. «Доказом» такої інформації є скриншот із телефона, на якому видно, що мобільний застосунок «Дія» пропонує користувачу купити квитки, ще й зі знижкою. 

Цей кейс розібрали фактчекери з проєкту StopFake та зʼясували, що інформація не відповідає дійсності. В офіційному додатку «Дія» існує лише один сервіс, який міг би потенційно пропонувати функцію купівлі квитків на концерт, — «Розваги». Проте в ньому можна тільки подивитися телебачення, послухати радіо чи зіграти в гру «Армія дронів». Опції ж «купити квитки» там немає. На офіційному сайті «Дії» та сторінці онлайн-сервісу у фейсбуці також не вдалося знайти відповідну послугу. 

Крім того, фахівці зі StopFake звернулися до Міністерства цифрової трансформації України, яке відповідає за «Дію», з інформаційним запитом, чи справді «Дія» почала пропонувати користувачам купити квитки на концерт «Вечірнього кварталу». У пресслужбі Міністерства відповіли, що це — «безперечно фейк».

Цей інформаційний вкид має на меті дискредитувати Володимира Зеленського, а також онлайн-сервіс державних послуг «Дія», який буцімто за цих умов не можна вважати таким, що заслуговує на довіру. Ба більше, згідно з твердженнями агітпропу, така «послуга» як продаж квитків через «Дію» нібито з’явилася на додачу до іншої «послуги» мобільного додатку — розсилки повісток для військовозобов’язаних. Проте українська влада вже неодноразово спростовувала інформацію про «повістки в «Дії».

Із перших днів повномасштабного вторгнення експерти «Детектора медіа» щодня протистоять російській дезінформації. Ми спростовуємо фейкові новини, деконструюємо російські наративи та меседжі. І гартуємо медіаграмотність читачів.

Наша команда закликає долучитися до Спільноти «Детектора медіа», щоб разом боротися з російською пропагандою.

Долучитись