Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Fake Відтепер у «Дії» нібито продають квитки на «Вечірній квартал»

Прокремлівські ресурси поширюють інформацію, що онлайн-сервіс державних послуг «Дія» почав продавати квитки на комерційне шоу «Вечірній квартал». Пропагандисти стверджують, що в такий спосіб держава «просуває» бізнес, до створення якого причетний Президент України Володимир Зеленський. «Доказом» такої інформації є скриншот із телефона, на якому видно, що мобільний застосунок «Дія» пропонує користувачу купити квитки, ще й зі знижкою. 

Цей кейс розібрали фактчекери з проєкту StopFake та зʼясували, що інформація не відповідає дійсності. В офіційному додатку «Дія» існує лише один сервіс, який міг би потенційно пропонувати функцію купівлі квитків на концерт, — «Розваги». Проте в ньому можна тільки подивитися телебачення, послухати радіо чи зіграти в гру «Армія дронів». Опції ж «купити квитки» там немає. На офіційному сайті «Дії» та сторінці онлайн-сервісу у фейсбуці також не вдалося знайти відповідну послугу. 

Крім того, фахівці зі StopFake звернулися до Міністерства цифрової трансформації України, яке відповідає за «Дію», з інформаційним запитом, чи справді «Дія» почала пропонувати користувачам купити квитки на концерт «Вечірнього кварталу». У пресслужбі Міністерства відповіли, що це — «безперечно фейк».

Цей інформаційний вкид має на меті дискредитувати Володимира Зеленського, а також онлайн-сервіс державних послуг «Дія», який буцімто за цих умов не можна вважати таким, що заслуговує на довіру. Ба більше, згідно з твердженнями агітпропу, така «послуга» як продаж квитків через «Дію» нібито з’явилася на додачу до іншої «послуги» мобільного додатку — розсилки повісток для військовозобов’язаних. Проте українська влада вже неодноразово спростовувала інформацію про «повістки в «Дії».

NGO “Detector Media” has been working for our readers for over 20 years. In times of elections, revolutions, pandemics and war, we continue to fight for quality journalism. Our experts develop media literacy of the audience, advocate for the rights of journalists, and refute Russian disinformation.

“Detector Media” resumes the work of our Community and invites those who believe that the media should be better: more professional, truthful and transparent.

Join