Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Фейк Інтерес до Зеленського в інтернеті нібито впав на 63%

Російські пропагандисти поширюють у мережі інформацію, що за 2023 рік інтерес до Президента України Володимира Зеленського в інтернеті впав на 63%. Люди буцімто стали менше цікавитися не тільки профілями Зеленського в соцмережах, а й пов’язаним із ним контентом, інтерес до якого впав нібито на 47%. Стверджуючи це, агітпроп поширює відео, що містить логотип американського онлайн-видання Politico, а інформація з відео базується начебто на звіті сервісу SocialBlade

Насправді інформація про падіння інтересу до президента в інтернеті на 63% є неправдивою, пишуть фактчекери з проєкту StopFake. Така ж ситуація і з «падінням інтересу на 47%» до повʼязаного із Зеленським контентом. Politico ніколи не поширювало схожих даних ні на своєму офіційному сайті, ні у своїх соціальних мережах. Про них також не повідомляли й інші авторитетні ЗМІ. Інформація про стрімке падіння інтересу до Зеленського, як і саме фейкове відео з логотипом Politico, поширюється виключно в проросійських телеграм-каналах і групах у фейсбуці. З реальними даними сервісу SocialBlade щодо профілів президента в соціальних мережах можна ознайомитися на його сайті. На платформі можна помітити, що кількість нових підписників на сторінках Зеленського, починаючи з липня 2022 року, тримається приблизно на одному рівні.

Пропагандисти поширили фейкову інформацію з метою створити картинку того, що Зеленський усіх вже дістав, тому іноземні ЗМІ «прагнуть менше говорити про Зе». Крім того, агітпроп намагається переконати українців у тому, що Захід уже втомився від війни в Україні, тому далі його військова підтримка буде тільки послаблюватися. Раніше ми спростовували інформацію, що Зеленський буцімто збирається «тікати» до США навесні 2024 року.

Із перших днів повномасштабного вторгнення експерти «Детектора медіа» щодня протистоять російській дезінформації. Ми спростовуємо фейкові новини, деконструюємо російські наративи та меседжі. І гартуємо медіаграмотність читачів.

Наша команда закликає долучитися до Спільноти «Детектора медіа», щоб разом боротися з російською пропагандою.

Долучитись