Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Фейк Українським біженцям нібито обмежать вільне пересування між країнами ЄС

В одному з пропагандистських телеграм-каналів поширили інформацію, що через «численні порушення» правил безвізу з боку українських біженців до них застосують санкції у вигляді заборони на вільне пересування між країнами Євросоюзу. 

Насправді жодних «заяв» щодо обмеження біженців з України в праві вільно пересуватись країнами Євросоюзу не було ні від офіційних осіб, ні від відповідних органів ЄС. Так само пропагандистський допис у телеграмі не містить будь-якої конкретної інформації про «численні порушення» з боку українців у Європі, зазначають розслідувачі з проєкту «Без Брехні». Для «правдоподібності» допису творці фейку розмістили в його тексті назви кількох країн із посиланням, що нібито має показати, які ж саме обмеження в цих країнах були введені. Однак жодної подібної інформації там немає. 

Поширюючи цю дезінформацію, пропагандисти прагнуть створити картинку того, що українські біженці вже всіх дістали й саме вони буцімто є причиною всіх бід і негараздів у Європі. Раніше ми спростовували інформацію, що громадяни Німеччини нібито підтримують примусову екстрадицію українських біженців.

Із перших днів повномасштабного вторгнення експерти «Детектора медіа» щодня протистоять російській дезінформації. Ми спростовуємо фейкові новини, деконструюємо російські наративи та меседжі. І гартуємо медіаграмотність читачів.

Наша команда закликає долучитися до Спільноти «Детектора медіа», щоб разом боротися з російською пропагандою.

Долучитись