Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Викриття Від імені «Укренерго» у фейсбуці поширили відео про нібито початок відключень світла в Чернігові

У мережі поширили відео про те, що буцімто в деяких регіонах України з 15 січня 2024 року мали б початися знеструмлення, зокрема в Чернігівській області. Таку інформацію перепостили нібито з офіційного профілю «Укренерго» у фейсбуці. 

Насправді це відео фейкове, про що повідомили в АТ «Чернігівобленерго». Там застерегли, що ресурс, який поширив відео, є сумнівним. Крім того, відео зʼявилося в стрічці користувачів фейсбуку з позначкою «Реклама». Пропагандисти вже неодноразово робили схожу дезінформаційну рекламу, таргетуючи населення України.

Центр протидії дезінформації при РНБО закликає не піддаватися російським ІПСО. Маскуючись під офіційний ресурс — «Укренерго», агітпроп намагається надати інформації більшої правдоподібності й змусити українців запанікувати. Раніше ми спростовували інформацію, що в Україні нібито катастрофічна ситуація з енергетикою.

Із перших днів повномасштабного вторгнення експерти «Детектора медіа» щодня протистоять російській дезінформації. Ми спростовуємо фейкові новини, деконструюємо російські наративи та меседжі. І гартуємо медіаграмотність читачів.

Наша команда закликає долучитися до Спільноти «Детектора медіа», щоб разом боротися з російською пропагандою.

Долучитись