Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Маніпуляція З Чернігівської області нібито загинуло вже понад 50 тисяч мобілізованих

Проросійські ресурси поширюють інформацію, що очільник Чернігівської ОВА В’ячеслав Чаус на пресконференції щодо підсумків 2023 року заявив, мовляв, у ЗСУ загинуло вже більш як 50 тисяч мобілізованих із Чернігівської області. 

Насправді ця інформація не відповідає дійсності, повідомляє Центр стратегічних комунікацій та інформаційної безпеки. На пресконференції Чаус доповідав про демографічну ситуацію в регіоні та зазначив, що зменшення показників на 50 тисяч жителів — це переміщені особи з початку активних бойових дій чи то в інші області України, чи то за кордон. Тобто, інформація про буцімто розголошення главою Чернігівської ОВА кількості мобілізованих в області — це вигадка російської пропаганди, оскільки жодних заяв на цю тему Чаус не робив. 

Окрім того, точних даних з розподілу мобілізованих по областях у відкритих джерелах не публікують, так само як інформацію про кількість загиблих і поранених захисників України. Останнє — державна таємниця, яка буде розголошена тільки після закінчення великої війни. 

Агітпроп продовжує спекулювати на темі мобілізації в Україні, яка вже стала чутливою для українців, оскільки ця тема стосується майже кожної родини. Метою поширення цієї дезінформації є залякати український народ, мовляв, у порівнянні з Чернівською областю цифри по всій Україні мали б бути більшими в десятки разів. Більше викриттів фейків і маніпуляцій росіян на тему мобілізації в Україні можна знайти тут.

Із перших днів повномасштабного вторгнення експерти «Детектора медіа» щодня протистоять російській дезінформації. Ми спростовуємо фейкові новини, деконструюємо російські наративи та меседжі. І гартуємо медіаграмотність читачів.

Наша команда закликає долучитися до Спільноти «Детектора медіа», щоб разом боротися з російською пропагандою.

Долучитись