Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Меседж Під Харковом, у тилу українських військ, нібито можуть висадитися російські десантники

У своєму звіті за 13 січня 2024 року ISW повідомив, що Росія може формувати десант для висадки в тилу ЗСУ. Як приклад згадується Гостомель на початку повномасштабного вторгнення. Російські та навіть українські ресурси підхопили новину й почали поширювати інформацію про ймовірні подібні операції, зокрема біля Харкова. 

Насправді ця інформація не відповідає дійсності. Про це повідомляє Центр протидії дезінформації при РНБО. У звіті ISW посилався на «одне російське джерело», що вже може свідчити про неправдивість викладеного. Крім того, там стверджується, що російським десантникам нібито навіть не будуть потрібні парашути. Все мало б відбуватися шляхом посадки вертольотів у ближньому тилу для швидкого розгортання особового складу. Проте з початку великої війни Україна значно посилила ППО, а висадка десанту в Гостомелі в лютому 2022 року не увінчалася успіхом. ЗСУ мають озброєння, яке здатне оперативно знищувати будь-які гелікоптери й літаки. Наприклад, операція зі знищення літака А-50 над Азовським морем є яскравим підтвердженням. До цього були й інші збиття російських літаків і вертольотів

Така риторика має на меті посіяти страх, непевність та сумніви серед українського народу. Це одна з тактик пропаганди. Імовірно, інформаційних вкидів на цю тему ставатиме більше, тож довіряйте верифікованим ресурсам. Раніше «Детектор медіа» аналізував меседж агітпропу, що українська ППО ось-ось нібито закінчиться.

Із перших днів повномасштабного вторгнення експерти «Детектора медіа» щодня протистоять російській дезінформації. Ми спростовуємо фейкові новини, деконструюємо російські наративи та меседжі. І гартуємо медіаграмотність читачів.

Наша команда закликає долучитися до Спільноти «Детектора медіа», щоб разом боротися з російською пропагандою.

Долучитись