Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Фейк На війні нібито загинув голова «Грузинського легіону» Мамука Мамулашвілі

Проросійські телеграм-канали поширюють інформацію, що на російсько-українській війні внаслідок ракетного обстрілу загинув голова «Грузинського легіону» Мамука Мамулашвілі. Стверджуючи це, пропагандисти посилаються на допис із підписом «RIP» на його сторінці. 

Насправді ця новина є неправдивою, повідомляють у Центрі стратегічних комунікацій та інформаційної безпеки. Цю інформацію вже встиг спростувати сам Мамулашвілі. У коментарі грузинській службі «Радіо Свобода» він пояснив: «Вони тішать себе». На дописі ж очільника «Грузинського легіону» з підписом «RIP» зображений інший військовий — Мухран Ломтадзе. Про це свідчить щонайменше його прізвище на нашивці.

Російські пропагандисти намагаються видати бажане за дійсне, поширюючи таку дезінформацію. Мовляв, армія Росії успішно виконує всі поставлені перед нею завдання на фронті. Насправді ж у такий спосіб пропаганда замилює очі звичайним росіянам. Більше матеріалів на цю тему можна знайти за тегом #Іноземний легіон.

Із перших днів повномасштабного вторгнення експерти «Детектора медіа» щодня протистоять російській дезінформації. Ми спростовуємо фейкові новини, деконструюємо російські наративи та меседжі. І гартуємо медіаграмотність читачів.

Наша команда закликає долучитися до Спільноти «Детектора медіа», щоб разом боротися з російською пропагандою.

Долучитись