Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Фейк Велика Британія вручила Зеленському робота-військового

Таку інформацію поширили в соціальних мережах, зокрема в іноземному сегменті твітеру. У повідомленнях ідеться, що на зустрічі з Володимиром Зеленським прем’єр-міністр Великої Британії Ріші Сунак подарував йому робота-вояка, який здатен «воювати». Це відбулося під час візиту посадовців на один із британських військових об’єктів. Автори до публікацій додають відео. Це — брехня. 

Кейс проаналізували фактчекери Reuters, які визначили, що відео змонтоване. Тобто на оригінальне відео наклали робота, який «іде» разом із Зеленським територією  військового об’єкта. Усі поширені відео мали спеціальний водяний знак тіктоку. 

Фактчекери додатково вирішили перевірити акаунт, де відео вперше завантажили. На оригінальному відео виявили підпис, що робот зроблений за допомогою 3D-технологій. Він несправжній. Сам автор тіктоків створює схожі відео за участі роботів.

Із перших днів повномасштабного вторгнення експерти «Детектора медіа» щодня протистоять російській дезінформації. Ми спростовуємо фейкові новини, деконструюємо російські наративи та меседжі. І гартуємо медіаграмотність читачів.

Наша команда закликає долучитися до Спільноти «Детектора медіа», щоб разом боротися з російською пропагандою.

Долучитись