Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Меседж Спалах холери в Одеській і Миколаївській областях пов’язаний з діяльністю біолабораторій в Україні

Таку тезу поширили в соціальних мережах, зокрема в телеграм-каналах, які транслюють прокремлівську риторику. У повідомленнях ідеться, що нібито «віруси холери», виявлені в Одеській і Миколаївській областях, пов’язані з діяльністю біологічних лабораторій США в Україні. Автори переконують, що спалах хвороби стався з «витоком вірусів» у біолабораторії в Одесі, побудованій з порушенням вимог безпеки.

За кейс узялися фактчекери проєкту VoxCheck, які пояснили, що холера — не вірусне, а бактеріальне захворювання, а отже, «вірусів холери» просто не існує. Та й станом на початок липня 2023 року в Україні не зафіксували жодного випадку зараження холерою. Щодо інших інфекційних хвороб у відомстві МОЗ пояснили, що ризик їхнього спалаху підвищується, проте наразі у постраждалих районах здійснюють посилений епідеміологічний нагляд. Головний санітарний лікар України Ігор Кузін розповів про низку регулярних заходів для протидії холері та про нововведення, які запровадили після підриву росіянами Каховської ГЕС. 

Для протидії спалаху інфекційних захворювань в Одеській, Миколаївській, Херсонській областях відкрили 38 пунктів моніторингу води. Також у Запорізькій, Херсонській, Одеській, Миколаївській та Дніпропетровській областях центри контролю та профілактики хвороб перевели на особливий режим реагування.

Тобто теза про так звані «біолабораторії» також безпідставна. Пропагандисти систематично спекулюють на цій темі, аби залякати українців.

Із перших днів повномасштабного вторгнення експерти «Детектора медіа» щодня протистоять російській дезінформації. Ми спростовуємо фейкові новини, деконструюємо російські наративи та меседжі. І гартуємо медіаграмотність читачів.

Наша команда закликає долучитися до Спільноти «Детектора медіа», щоб разом боротися з російською пропагандою.

Долучитись