Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Меседж Євроінтеграція України — насправді поглинання й колонізація

Таку тезу поширили в соціальних мережах, зокрема в телеграм-каналах, які транслюють прокремлівську риторику. У повідомленнях ідеться, що Європа намагається поступово поглинути Україну, щоб перетворити її на свою колонію. Мовляв, Україна — «маріонеткова держава», отже, Європа прагне стати її опікуном. 

Фактчекери проєкту EU vs Disinfo взялися за цей кейс і пояснили, що Україна не контролюється США, ЄС чи будь-якою іноземною організацією. Суверенітет і територіальну цілісність України поважає більшість країн світу, натомість Росія незаконно вторглася в Україну ще у 2014 році. Західні країни надають Україні військову та фінансову допомогу для ефективної самооборони країни від неспровокованого російського вторгнення. Допомога здійснюється, щоб захистити Україну, а не поглинути її. 

Загалом таку риторику використовують пропагандисти, щоб підживити наратив про Україну-«маріонеткову державу», яка не здатна сама ухвалювати рішення. Нібито Україною керують ззовні. Автори називають євроінтеграційний шлях України «колонізаторським», щоб демонізувати Захід та ЄС як інституцію, яка нібито захоплює держави, а не сприяє їхньому розвитку. 

Автор: Орест Сливенко,

Із перших днів повномасштабного вторгнення експерти «Детектора медіа» щодня протистоять російській дезінформації. Ми спростовуємо фейкові новини, деконструюємо російські наративи та меседжі. І гартуємо медіаграмотність читачів.

Наша команда закликає долучитися до Спільноти «Детектора медіа», щоб разом боротися з російською пропагандою.

Долучитись