Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Маніпуляція Зеленський «викликав» 3 000 американських солдатів на війну в Україні

Таку інформацію поширили в соціальних мережах, зокрема в телеграм-каналах, які транслюють прокремлівську риторику. У повідомленнях ідеться, що Володимир Зеленський нещодавно ухвалив рішення про виклик 3 000 американських солдатів військового резерву через «величезні втрати» на війні. Автори посилаються на «видання» The Babylon Bee. Це — маніпуляція. 

Фактчекери проєкту «Брехунець» дослідили цей кейс і встановили, що насправді пропагандисти взяли новину з гумористичного форуму The Babylon Bee і видали це за інформацію з авторитетного джерела. Хоча на форумі може писати будь-хто й правила модерації там зовсім інші. На сайті також вказали, що вони публікують фейкові новини й вони є сатиричними. Тобто пропагандисти спотворили контекст новини й видали її за справжню. 

Російська пропаганда систематично підживлює наратив, що в Україні воюють кадрові військові інших держав — так звані іноземні найманці. У такий спосіб агітпроп намагається також виправдати невдачі російської армії. Мовляв, вони воюють не зі «слабкими» українцями, а зі «спеціально тренованими натівцями» чи американцями. 

Із перших днів повномасштабного вторгнення експерти «Детектора медіа» щодня протистоять російській дезінформації. Ми спростовуємо фейкові новини, деконструюємо російські наративи та меседжі. І гартуємо медіаграмотність читачів.

Наша команда закликає долучитися до Спільноти «Детектора медіа», щоб разом боротися з російською пропагандою.

Долучитись