Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Manipulation Зеленський «викликав» 3 000 американських солдатів на війну в Україні

Таку інформацію поширили в соціальних мережах, зокрема в телеграм-каналах, які транслюють прокремлівську риторику. У повідомленнях ідеться, що Володимир Зеленський нещодавно ухвалив рішення про виклик 3 000 американських солдатів військового резерву через «величезні втрати» на війні. Автори посилаються на «видання» The Babylon Bee. Це — маніпуляція. 

Фактчекери проєкту «Брехунець» дослідили цей кейс і встановили, що насправді пропагандисти взяли новину з гумористичного форуму The Babylon Bee і видали це за інформацію з авторитетного джерела. Хоча на форумі може писати будь-хто й правила модерації там зовсім інші. На сайті також вказали, що вони публікують фейкові новини й вони є сатиричними. Тобто пропагандисти спотворили контекст новини й видали її за справжню. 

Російська пропаганда систематично підживлює наратив, що в Україні воюють кадрові військові інших держав — так звані іноземні найманці. У такий спосіб агітпроп намагається також виправдати невдачі російської армії. Мовляв, вони воюють не зі «слабкими» українцями, а зі «спеціально тренованими натівцями» чи американцями. 

NGO “Detector Media” has been working for our readers for over 20 years. In times of elections, revolutions, pandemics and war, we continue to fight for quality journalism. Our experts develop media literacy of the audience, advocate for the rights of journalists, and refute Russian disinformation.

“Detector Media” resumes the work of our Community and invites those who believe that the media should be better: more professional, truthful and transparent.

Join