Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Фейк В Україні нібито зніматимуть історичний фільм про те, як українці викопали Чорне море

Пропагандисти, що поширюють проросійську риторику в соцмережах, стверджують, нібито Україна готує фільм «Історія Чорного моря». Мовляв, цей фільм буде екранізацією українського міфу про те, що Чорне море було викопано древніми украми, які, за припущеннями, заселяли територію України. Втім це — фейк. 

На нього звернули увагу аналітики проєкту StopFake. Вони зʼясували, що українські вчені ніколи не висували такої теорії. Ба більше, вже 9 років тому вони спростували фейковий абзац з українського підручника, згідно з яким предки українців нібито викопали Чорне море. Тоді фахівці проєкту наголошували, що підручник і його автор, на якого посилалися пропагандисти, не існували. Російська пропаганда намагається поширювати нові наративи на цю тему, при цьому використовуючи фейкові зображення та інформацію, зокрема вигадані дані про бюджет фільму та його рейтинг. 

Поширюючи подібні фейки, пропагандисти хочуть створити хибний імідж українців як нації, що не має своєї історії, а вигадує її. Мовляв, задля цього і робляться такі проєкти як фільм про викопане Чорне море, нібито профінансований державним коштом. «Детектор медіа» вже пояснював, як іще російська пропаганда інструменталізує українську історію задля своїх цілей. 

Із перших днів повномасштабного вторгнення експерти «Детектора медіа» щодня протистоять російській дезінформації. Ми спростовуємо фейкові новини, деконструюємо російські наративи та меседжі. І гартуємо медіаграмотність читачів.

Наша команда закликає долучитися до Спільноти «Детектора медіа», щоб разом боротися з російською пропагандою.

Долучитись