Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Фейк В українських школах нібито агітують за Залужного на посаді Президента України

Пропагандисти, що поширюють проросійську риторику в соцмережах, стверджують, буцімто в українських школах відбувається агітація за Головнокомандувача Збройних сил України Валерія Залужного на пост Президента України. Мовляв, це підтверджено фотографіями, де школярі пишуть на аркушах «Залужний — наш президент» у класах із подібними написами на дошці. Втім це — фейк. 

Фахівці проєкту StopFake провели розслідування та зʼясували, що фотографії, які використовувалися для фейку, були взяті зі сторінок українських користувачів у соцмережах. Однак їх було відредаговано, щоб додати потрібні несправжні написи. Одна з фотографій була опублікована на сторінці волонтерки «Оля Олькина» за кілька днів до того, як агітпроп почав поширювати фейкові матеріали. У своєму дописі вона розповідала про волонтерську діяльність в одній із шкіл, проте ніде не згадувала Залужного або агітацію за нього. Справжні підписи на фото, як виявилося, були на підтримку України, а не конкретно Головнокомандувача ЗСУ.

Пропагандисти поширюють подібні фейки, щоб підсилити свій хибний меседж про конфлікт між окремими представниками української влади. Мовляв, в Україні почалась жорстока боротьба за крісло президента. «Детектор медіа» неодноразово спростовував низку інших фейків та маніпуляцій, спрямованих на особисту дискредитацію Валерія Залужного. 

Із перших днів повномасштабного вторгнення експерти «Детектора медіа» щодня протистоять російській дезінформації. Ми спростовуємо фейкові новини, деконструюємо російські наративи та меседжі. І гартуємо медіаграмотність читачів.

Наша команда закликає долучитися до Спільноти «Детектора медіа», щоб разом боротися з російською пропагандою.

Долучитись