Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Маніпуляція Вагітних українок нібито змушуватимуть працювати до моменту пологів

Пропагандисти, які поширюють проросійську риторику в анонімних телеграм-каналах, стверджують, нібито роботодавці тепер можуть змушувати вагітних українок працювати до моменту народження дитини через новий законопроєкт, ухвалений Верховною Радою. Втім це — маніпуляція.  

На неї звернули увагу аналітики проєкту VoxCheck. Вони зʼясували, що така інформація є неправдивою. Згідно з новим наказом Міністерства охорони здоровʼя України, жінки можуть самостійно вирішити, чи йти у відпустку з 30 тижня вагітності, чи обрати іншу дату для початку свого декрету. Раніше жінки, які були на 30 тижні вагітності та були під наглядом лікаря, отримували від нього медичну довідку про тимчасову непрацездатність за категорією «вагітність і пологи». Після її отримання жінка була зобов’язана йти в декретну відпустку. Вагітні могли продовжити працювати за бажанням, але тоді кількість днів декрету зменшувалася на стільки днів, скільки вона працювала. Розмір допомоги в такому випадку також зменшувався, адже залежав від кількості днів відпустки. Натомість у липні цього року Верховна Рада ухвалила законопроєкт, згідно з яким за бажанням та в разі медичних протипоказань частину декрету, а саме 70 днів, які передбачені до пологів, можна перенести та використати вже після них. Загальна тривалість декретної відпустки повинна становити не більше 126 календарних днів та 140 днів у разі народження двох і більше дітей або ускладнених пологів.

Пропагандисти поширюють подібні маніпуляції для створення негативного враження про систему охорони здоров'я в Україні. Крім того, у такий спосіб вони також хочуть викликати недовіру до українського уряду щодо змін у країні. Мовляв, за цей уряд не варто воювати, бо він шкодить народу. «Детектор медіа» спростовував й інші маніпуляції, повʼязані з системою охорони здоровʼя в Україні. 

Із перших днів повномасштабного вторгнення експерти «Детектора медіа» щодня протистоять російській дезінформації. Ми спростовуємо фейкові новини, деконструюємо російські наративи та меседжі. І гартуємо медіаграмотність читачів.

Наша команда закликає долучитися до Спільноти «Детектора медіа», щоб разом боротися з російською пропагандою.

Долучитись