Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Меседж У Херсоні без Росії нібито почалась гуманітарна катастрофа

Пропагандисти, що поширюють проросійську риторику в медіа та серед російського політикуму, стверджують, нібито в Херсоні «страшно жити». Мовляв, без російського впливу місто переживає «гуманітарну катастрофу». 

На цей меседж звернули увагу аналітики проєкту StopFake. Вони наголошують, що гуманітарна ситуація в Херсоні та інших прифронтових містах України є складною саме через російську агресію та щоденні обстріли з боку Росії. Вона продовжує атакувати різні райони міста, завдаючи шкоди цивільній інфраструктурі та вбиваючи звичайних людей. Перебої в енерго-, тепло- та водопостачанні є наслідком саме дій Росії. З моменту деокупації Херсона в листопаді 2022 року окупанти намагалися завдати максимальної шкоди місту та його енергетичній системі. Однак саме Україна доклала зусиль для відновлення інфраструктури та підтримки місцевого населення. Фахівці StopFake стверджують, що в місті є багато магазинів, працюють пункти видачі гуманітарної допомоги та програми підтримки місцевого населення.

Поширюючи подібні меседжі, пропагандисти хочуть знецінити зусилля України та перекласти відповідальність за злочини Росії з агресора на жертву агресії. «Детектор медіа» неодноразово спростовував й інші вигадки російського агітпропу щодо ситуації в Херсоні. 

Із перших днів повномасштабного вторгнення експерти «Детектора медіа» щодня протистоять російській дезінформації. Ми спростовуємо фейкові новини, деконструюємо російські наративи та меседжі. І гартуємо медіаграмотність читачів.

Наша команда закликає долучитися до Спільноти «Детектора медіа», щоб разом боротися з російською пропагандою.

Долучитись