Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Фейк В Україні нібито спорудили протитанковий рів на західних кордонах, аби українці не «втікали» у Європу

У мережі поширюють світлину протитанкового рову, який, за висновками авторів публікацій, нібито викопали на західних кордонах України. «Це зробили за наказом диктатора Зеленського, щоб українці не тікали до вільних демократичних країн», — коментують так допис. Проте це — брехня. 

Аналітики проєкту StopFake узялися за кейс і встановили, що на фото насправді зображений протитанковий рів, який розташований на території Донеччини та Луганщини. На світлині також є військовий журналіст Влад Волошин, який, власне, й опублікував її у своєму фейсбуці 3 березня 2024 року. В його дописі йдеться, що фото зробили в березні 2024 року на одному з «гарячих напрямків на Донбасі». 

Причому він написав, що рів таки спорудили ще багато років тому — і на власні очі він бачив його ще з 2016-го. Тобто споруда ніяк не стосується західних кордонів України, бо це пропагандистська вигадка. 

Читайте ще: Україна «викопала» рів на кордоні з Молдовою, щоб зупинити втечу чоловіків від мобілізації

Скриншот — StopFake
Автор: Орест Сливенко,

Із перших днів повномасштабного вторгнення експерти «Детектора медіа» щодня протистоять російській дезінформації. Ми спростовуємо фейкові новини, деконструюємо російські наративи та меседжі. І гартуємо медіаграмотність читачів.

Наша команда закликає долучитися до Спільноти «Детектора медіа», щоб разом боротися з російською пропагандою.

Долучитись