Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Фейк Французький журнал Charlie Hebdo нібито випустив обкладинку з Олександром Сирським, який сидить посеред убитих військових

Анонімні телеграм-канали поширюють нібито справжню обкладинку нового випуску французького журналу Charlie Hebdo із зображенням Головнокомандувача ЗСУ Олександра Сирського, який сидить серед загиблих українських військових. Це  — брехня. 

У Центрі протидії дезінформації при РНБО розібрали цей кейс і з’ясували, що журналу з такою обкладинкою не існує. Це можна перевірити на офіційному сайті видання. 

Ми неодноразово документували фейки, які стосуються підробних графіті чи обкладинок іноземних журналів / шпальт газет або ж рекламних роликів. У такий спосіб пропагандисти прагнуть показати, що їхню риторику (наприклад, що Зеленського ненавидить увесь світ) також повторюють на Заході. Так у читачів може скластися враження, що громадськість справді незадоволена Україною. І надто, коли автори використовують елементи масової культури, натякаючи, що люди глузують із ситуації в Україні та що український порядок денний для Європи — привід посміятися. 

Із перших днів повномасштабного вторгнення експерти «Детектора медіа» щодня протистоять російській дезінформації. Ми спростовуємо фейкові новини, деконструюємо російські наративи та меседжі. І гартуємо медіаграмотність читачів.

Наша команда закликає долучитися до Спільноти «Детектора медіа», щоб разом боротися з російською пропагандою.

Долучитись