Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Фейк Український волонтер нібито отримав подяку від Міноборони, а заразом повістку й запрошення «служити» у ЗСУ

У соцмережах російського сегменту поширюють відео, на якому так званий український волонтер начебто отримав подяку від Міноборони за «активну громадянську позицію та допомогу армії» — і на додачу йому «вручили» повістку до найближчого ТЦК. У повідомленнях автори фейку роблять висновок, що в Україні «не варто» комусь довіряти, адже волонтера, який з власного бажання вирішив допомагати, ще й хочуть мобілізувати. Проте і подяка від Міноборони, і повістка — підробні. 

Кейс проаналізували фахівці VoxCheck, які пояснили, що подяка та повістка не відповідають державним стандартам оформлення та містять різноманітні помилки. Наприклад, щодо подяки від Міністерства оборони, то у спеціальному наказі «Про відомчі заохочувальні відзнаки» наводять приклад ескізу «грамоти». Вона відрізняється від тієї, яка на несправжньому відео. 

Щобільше, у самому тексті подяки є безліч помилок: замість «Василенку» — «Василенко»; «засобив обігріву» замість «засобів обігріву» тощо. 

З «повісткою» ситуація така сама: замість чинної назви Кропивницького у підробленому документі використали стару — «Кіровоград». А також написали «військовий комісаріат», хоча має бути територіальний центр комплектування та соціальної підтримки (ТЦК та СП);

Тобто російські пропагандисти хотіли показати, нібито в Україні «використовують» людей для власних цілей, наприклад, для повсюдної мобілізації. У повідомленні поплічники Кремля переконували, начебто волонтер і займається чимось корисним, допомагає армії, але його все одно «зла українська влада» вирішила мобілізувати. 

Проте згідно з законом «Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію» і статтею 23 законодавчої ініціативи, волонтери не підпадають під категорію осіб, які можуть мати звільнення від мобілізації. Насамперед волонтерська діяльність — добровільна, соціально спрямована, неприбуткова діяльність, яку виконують волонтери шляхом надання волонтерської допомоги. У теорії, українського волонтера можуть мобілізувати чи йому можуть вручити повістку, якщо на це є конкретні підстави.

Пропагандистська публікація. Скриншот — VoxCheck.

Із перших днів повномасштабного вторгнення експерти «Детектора медіа» щодня протистоять російській дезінформації. Ми спростовуємо фейкові новини, деконструюємо російські наративи та меседжі. І гартуємо медіаграмотність читачів.

Наша команда закликає долучитися до Спільноти «Детектора медіа», щоб разом боротися з російською пропагандою.

Долучитись