Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Fake Український волонтер нібито отримав подяку від Міноборони, а заразом повістку й запрошення «служити» у ЗСУ

У соцмережах російського сегменту поширюють відео, на якому так званий український волонтер начебто отримав подяку від Міноборони за «активну громадянську позицію та допомогу армії» — і на додачу йому «вручили» повістку до найближчого ТЦК. У повідомленнях автори фейку роблять висновок, що в Україні «не варто» комусь довіряти, адже волонтера, який з власного бажання вирішив допомагати, ще й хочуть мобілізувати. Проте і подяка від Міноборони, і повістка — підробні. 

Кейс проаналізували фахівці VoxCheck, які пояснили, що подяка та повістка не відповідають державним стандартам оформлення та містять різноманітні помилки. Наприклад, щодо подяки від Міністерства оборони, то у спеціальному наказі «Про відомчі заохочувальні відзнаки» наводять приклад ескізу «грамоти». Вона відрізняється від тієї, яка на несправжньому відео. 

Щобільше, у самому тексті подяки є безліч помилок: замість «Василенку» — «Василенко»; «засобив обігріву» замість «засобів обігріву» тощо. 

З «повісткою» ситуація така сама: замість чинної назви Кропивницького у підробленому документі використали стару — «Кіровоград». А також написали «військовий комісаріат», хоча має бути територіальний центр комплектування та соціальної підтримки (ТЦК та СП);

Тобто російські пропагандисти хотіли показати, нібито в Україні «використовують» людей для власних цілей, наприклад, для повсюдної мобілізації. У повідомленні поплічники Кремля переконували, начебто волонтер і займається чимось корисним, допомагає армії, але його все одно «зла українська влада» вирішила мобілізувати. 

Проте згідно з законом «Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію» і статтею 23 законодавчої ініціативи, волонтери не підпадають під категорію осіб, які можуть мати звільнення від мобілізації. Насамперед волонтерська діяльність — добровільна, соціально спрямована, неприбуткова діяльність, яку виконують волонтери шляхом надання волонтерської допомоги. У теорії, українського волонтера можуть мобілізувати чи йому можуть вручити повістку, якщо на це є конкретні підстави.

Пропагандистська публікація. Скриншот — VoxCheck.

NGO “Detector Media” has been working for our readers for over 20 years. In times of elections, revolutions, pandemics and war, we continue to fight for quality journalism. Our experts develop media literacy of the audience, advocate for the rights of journalists, and refute Russian disinformation.

“Detector Media” resumes the work of our Community and invites those who believe that the media should be better: more professional, truthful and transparent.

Join