Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Фейк Жінок у ЗСУ нібито змушують збирати донати за допомогою оголених світлин

Анонімні телеграм-канали пишуть, що в ЗСУ начебто займаються «сексуальною експлуатацією» жінок. Ідеться про те, що буцімто командування 44-ї окремої механізованої бригади примушує бійчинь збирати донати на бригаду за допомогою відвертих фото. Як доказ автори фейку додають скриншоти з фейсбуку: на одній зі світлин зображений фейсбук-акаунт дівчини, яка нібито закликає донатити 44-ій бригаді на FPV-дрони. Сам акаунт, як показано на скриншоті, містить відверті фото з елементами порнографії. Це — неправда. 

Проаналізували кейс фактчекери StopFake, які дослідили фейсбук-акаунт користувача під ніком «Света Андрюк». За допомогою зворотного пошуку в Google вдалося встановити, що світлини з акаунту належать моделі соцмережі з інтимним контентом Onlyfans. І на сторінці ймовірної користувачки справді публікують різні збори на ЗСУ, але й не тільки на потреби 44-ї бригади.

Тобто це не може підтвердити тезу про «сексуальну експлуатацію» жінок у ЗСУ. По-перше, на фейсбук-акаунті не вказано жодної інформації про службу в ЗСУ ймовірної користувачки. По-друге, невідомо, хто та з якою метою взагалі веде цю сторінку у фейсбуці. Фактчекери не встановили, наскільки реальна особа веде цей акаунт. Зокрема, активність самої фейсбук-сторінки досить мала. 

Із перших днів повномасштабного вторгнення експерти «Детектора медіа» щодня протистоять російській дезінформації. Ми спростовуємо фейкові новини, деконструюємо російські наративи та меседжі. І гартуємо медіаграмотність читачів.

Наша команда закликає долучитися до Спільноти «Детектора медіа», щоб разом боротися з російською пропагандою.

Долучитись