Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Fake Жінок у ЗСУ нібито змушують збирати донати за допомогою оголених світлин

Анонімні телеграм-канали пишуть, що в ЗСУ начебто займаються «сексуальною експлуатацією» жінок. Ідеться про те, що буцімто командування 44-ї окремої механізованої бригади примушує бійчинь збирати донати на бригаду за допомогою відвертих фото. Як доказ автори фейку додають скриншоти з фейсбуку: на одній зі світлин зображений фейсбук-акаунт дівчини, яка нібито закликає донатити 44-ій бригаді на FPV-дрони. Сам акаунт, як показано на скриншоті, містить відверті фото з елементами порнографії. Це — неправда. 

Проаналізували кейс фактчекери StopFake, які дослідили фейсбук-акаунт користувача під ніком «Света Андрюк». За допомогою зворотного пошуку в Google вдалося встановити, що світлини з акаунту належать моделі соцмережі з інтимним контентом Onlyfans. І на сторінці ймовірної користувачки справді публікують різні збори на ЗСУ, але й не тільки на потреби 44-ї бригади.

Тобто це не може підтвердити тезу про «сексуальну експлуатацію» жінок у ЗСУ. По-перше, на фейсбук-акаунті не вказано жодної інформації про службу в ЗСУ ймовірної користувачки. По-друге, невідомо, хто та з якою метою взагалі веде цю сторінку у фейсбуці. Фактчекери не встановили, наскільки реальна особа веде цей акаунт. Зокрема, активність самої фейсбук-сторінки досить мала. 

NGO “Detector Media” has been working for our readers for over 20 years. In times of elections, revolutions, pandemics and war, we continue to fight for quality journalism. Our experts develop media literacy of the audience, advocate for the rights of journalists, and refute Russian disinformation.

“Detector Media” resumes the work of our Community and invites those who believe that the media should be better: more professional, truthful and transparent.

Join