Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Фейк В Україні нібито скорочують кількість бюджетних місць в університетах для чоловіків призовного віку

Пропагандисти поширюють в анонімних телеграм-каналах із проросійською риторикою фото «наказу», нібито виданого Міністерством освіти і науки України, про зменшення кількості бюджетних місць для чоловіків призовного віку. Вони стверджують, що причиною для такого рішення нібито є необхідність поповнення лав Збройних сил України. Проте цей документ є фейком. 

На нього звернули увагу фахівці сторінки BAHMUT.IN.UA та Центру протидії дезінформації. Вони з’ясували, що на офіційному сайті Міністерства освіти і науки України немає жодного наказу, який би передбачав зменшення кількості бюджетних місць для військовозобов’язаних чоловіків віком від 18 до 25 років. За 19 серпня є лише нормативно-правовий акт “Про умови та порядок проведення всеукраїнського конкурсу «Учитель року – 2025»”. Крім того, наказ №498 вже був виданий 5 травня 2021 року і стосується питань проведення ЗНО у 2022 році.

Указ Президента України про загальну мобілізацію за 2022 рік не може бути підставою для зменшення бюджетних місць для чоловіків призовного віку. При вступі до будь-якого університету України бюджетні місця не розподіляються за гендером чи віком. У 2024 році будь-хто, хто набрав понад 130 балів (або 150 балів для деяких спеціальностей) на НМТ, міг претендувати на навчання за державний кошт. Також вступники на мистецькі та спортивні спеціальності проходили творчий конкурс, який мав більший вплив на конкурсний бал, ніж НМТ — 60%.

Зважаючи на високий попит серед військовозобов’язаних чоловіків на вступ до вишів, Міністерство освіти і науки застосувало інший підхід. Зокрема, для тих, хто вступає до аспірантури, МОН навпаки збільшило кількість бюджетних місць, скасувавши контрактну денну форму навчання, яка раніше забезпечувала відстрочку від мобілізації.

Поширюючи фейковий наказ, російська пропаганда знову намагається викликати в українців почуття обурення та несправедливості. Навчання за державний кошт — це право кожного українця та українки, які виконали всі умови вступу і пройшли за рейтинговим списком. Пропагандисти також хочуть у такий спосіб зірвати мобілізацію в країні та дискредитувати цей процес.

Із перших днів повномасштабного вторгнення експерти «Детектора медіа» щодня протистоять російській дезінформації. Ми спростовуємо фейкові новини, деконструюємо російські наративи та меседжі. І гартуємо медіаграмотність читачів.

Наша команда закликає долучитися до Спільноти «Детектора медіа», щоб разом боротися з російською пропагандою.

Долучитись