Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Викриття Меседжі росіян після масованого ракетного удару 26 серпня

Центр протидії дезінформації виділив низку меседжів, які поширює російська пропаганда після масованого ракетного удару Росії на територію України 26 серпня. 

Влада України нібито вивела майже всі системи ППО з тилу для підтримки операції в Курській області, що дозволило Росії безперешкодно вразити свої цілі

Цей меседж є спробою дискредитувати українське військове керівництво, звинувачуючи його у недбалості та невідповідальному використанні ресурсів. Пропагандисти намагаються створити уявлення, що операція в Курській області є невиправдано ризикованою, а українська ППО не здатна захистити тилові райони через те, що його «перекинули» на фронт. Це - чергова спроба підірвати довіру до української армії, підживлюючи сумніви щодо її здатності забезпечити безпеку громадян і критичної інфраструктури.

Україна начебто зекономила на використанні систем ППО, щоб приховати розкрадання коштів, виділених на відновлення енергетичної інфраструктури, і перекласти відповідальність на дії росіян

Це твердження має на меті дискредитувати українську владу, посіявши в суспільстві недовіру та підозри щодо корупції. Пропагандисти намагаються переконати українців, що уряд нібито використовує війну як прикриття для зловживань бюджетними коштами. У такий спосіб вони хочуть розпалити внутрішнє невдоволення та посилити враження, що влада діє у виключно у власних інтересах, нехтуючи безпекою громадян і національними інтересами, відтягуючи увагу від відповідальності Росії за удари.

Відповідальність за останні атаки лежить на українській владі, яка нібито «спровокувала Росію» початком наступу в Курській області і тим самим зірвала можливі переговори щодо відмови від ударів по енергетичних об'єктах

Цей меседж використовується для виправдання російської агресії, зокрема ударів по критичній інфраструктурі України. Російська пропаганда намагається перекласти відповідальність за руйнування і жертви серед цивільного населення на українську владу, звинувачуючи її в ескалації війни. Це також спрямовано на те, щоб створити ілюзію, що Росія нібито була змушена відповідати на дії України, а не є агресором.

Мета поширення цих меседжів полягає у тому, щоб посіяти сумніви в українському суспільстві щодо ефективності дій уряду та армії, викликати недовіру до владних структур, а також спровокувати паніку і тривогу серед громадян. Пропаганда спрямована на те, щоб послабити моральний дух, роз'єднати суспільство і знизити готовність до спротиву агресії. Це є частиною ширшої стратегії інформаційної війни, яка має на меті підірвати внутрішню стабільність України та дискредитувати її на міжнародній арені.

Із перших днів повномасштабного вторгнення експерти «Детектора медіа» щодня протистоять російській дезінформації. Ми спростовуємо фейкові новини, деконструюємо російські наративи та меседжі. І гартуємо медіаграмотність читачів.

Наша команда закликає долучитися до Спільноти «Детектора медіа», щоб разом боротися з російською пропагандою.

Долучитись