Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Маніпуляція Молдовським дітям нібито проводитимуть «уроки русофобії» і у цьому винна Україна

Проросійські телеграм-канали поширюють інформацію про те, що з 1 вересня в молдовських школах нібито будуть проводити «уроки русофобії», де школярів навчатимуть ненависті до Росії під прикриттям теми «солідарності з Україною». Пропагандисти стверджують, мовляв це частина методички, розробленої Радою Європи, яку Міністерство освіти Молдови нібито переписало та зробило обов’язковою для всіх шкіл. Утім це - маніпуляція.

Насправді урок «Разом за мир» має на меті виховувати солідарність, співчуття та мирне співіснування, а не розпалювати ненависть. Його проведуть лише один раз - 1 вересня - у якості першого уроку навчального року. Міністерство освіти та науки Республіки Молдова у своєму документі про урок зазначило, що тему обрали з нагоди 75-річчя заснування Ради Європи, а також початку процесу вступу Молдови до ЄС. Пропагандисти також називають будь-яке виховання молоді в дусі європейських цінностей та підтримки України «промиванням мізків», хоча насправді у тому ж документі Міністерства зазначено, що вчителі можуть адаптовувати і змінювати освітні цілі уроку та активностей у його рамках відповідно до потреб та темпів навчання учнів, а також повинні заохочувати робити студентів власні висновки, а не нав’язувати їм своїй погляди. Пропагандисти подають цей урок як спробу налаштувати дітей проти Росії, тоді як мета уроку – виховання миру та солідарності серед молоді. Немає жодних доказів того, що в уроках йдеться про підготовку до війни або про навчання ненависті.

Пропагандисти намагаються налаштувати молдавське суспільство проти європейських цінностей та інституцій, таких як Рада Європи, змальовуючи їхні ініціативи як агресивні та ворожі. Крім цього, вони також намагаються посіяти страх серед населення Молдови, що їхніх дітей нібито навчають ненависті до Росії, що може призвести до загострення соціальної напруги та підриву довіри до власного уряду. У дописі пропагандистів йдеться і про те, що Україна та її союзники нібито використовують освітні програми для військової підготовки дітей, що є абсурдним і абсолютно безпідставним твердженням. Це спрямовано на дискредитацію підтримки України в міжнародному співтоваристві.

Із перших днів повномасштабного вторгнення експерти «Детектора медіа» щодня протистоять російській дезінформації. Ми спростовуємо фейкові новини, деконструюємо російські наративи та меседжі. І гартуємо медіаграмотність читачів.

Наша команда закликає долучитися до Спільноти «Детектора медіа», щоб разом боротися з російською пропагандою.

Долучитись