Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Фейк В Сумах нібито з'явилися мобільні крематорії

Пропагандисти поширюють інформацію у соцмережах про те, що у Сумах нібито з'явилися мобільні крематорії шведського та італійського виробництва. Мовляв, українська влада планує їх використовувати для знищення тисяч тіл загиблих військових у Курській області. Втім це - фейк.

На це звернув увагу Центр стратегічних комунікацій та інформаційної безпеки. Його фахівці з’ясували, що саме Росія активно використовує мобільні крематорії, і знайшли цьому численні докази. За даними Головного управління розвідки МО України, станом на квітень 2022 року в тимчасово окупованому Маріуполі працювало 13 мобільних крематоріїв для знищення тіл загиблих цивільних. Використання таких крематоріїв також було зафіксоване на території Чернігівської області та у місті Новоайдар Луганської області.

Цей фейк є частиною постійної дезінформаційної кампанії, спрямованої на дискредитацію української влади та ЗСУ. Пропагандисти регулярно поширюють подібні повідомлення з початку повномасштабного вторгнення. Вже у вересні 2023 року вони розповсюджували схожу дезінформацію про нібито «поставку» 200 мобільних крематоріїв з Німеччини, що свідчить про систематичне використання цієї теми для створення страху та недовіри в суспільстві.

Подібні вкиди націлені на створення паніки та підрив довіри до української влади та військових. Пропагандисти намагаються переконати українців і міжнародну спільноту в тому, що Україна нібито приховує свої втрати та готова на крайні заходи для збереження цього в секреті. Це також відволікає увагу від злочинів, які здійснює сама Росія, зокрема використання крематоріїв для приховування своїх злочинів на окупованих територіях.

Із перших днів повномасштабного вторгнення експерти «Детектора медіа» щодня протистоять російській дезінформації. Ми спростовуємо фейкові новини, деконструюємо російські наративи та меседжі. І гартуємо медіаграмотність читачів.

Наша команда закликає долучитися до Спільноти «Детектора медіа», щоб разом боротися з російською пропагандою.

Долучитись