Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Фейк В одеському супермаркеті нібито повісили фото Зеленського на дошку ганьби

Пропагандисти розповсюджують фото, згідно з яким в одеському супермаркеті на дошці ганьби з фото злодіїв і написом "Вони у нас крадуть!" нібито з'явилася фотографія Президента України Володимира Зеленського. Проте це - фотофейк.

На нього звернули увагу фахівці проєкту VoxCheck. Після проведення пошуку за ключовими словами вони з'ясували, що фотографія спочатку з'явилася на російському телеграм-каналі. Водночас ніякі українські медіа та соцмережі не розповсюджували цю новину про фото Зеленського у супермаркеті.

Автори фейку не вказали назву магазину, де, як вони стверджують, знаходиться дошка ганьби, тому невідомо, чи справді існує така дошка в одному з супермаркетів Одеси. Синій колір дошки може вказувати на те, що вона може бути в мережі магазинів "АТБ". Однак, представники цієї мережі заявили, що розміщення подібного фото у їхніх магазинах є неможливим.

Поширюючи подібні фейки, пропагандисти хочуть дискредитувати Зеленського. "Детектор медіа" писав які ще фейки для цього вигадав російський агітпроп.

Із перших днів повномасштабного вторгнення експерти «Детектора медіа» щодня протистоять російській дезінформації. Ми спростовуємо фейкові новини, деконструюємо російські наративи та меседжі. І гартуємо медіаграмотність читачів.

Наша команда закликає долучитися до Спільноти «Детектора медіа», щоб разом боротися з російською пропагандою.

Долучитись