Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Фейк У Франції вийшов журнал з обкладинкою, на якій нібито зображений Макрон як «общипаний злий півень»

Пропагандисти поширюють інформацію, нібито французи «насміхаються над своїм Макроном-Наполеоном» і це буцімто підтверджується обкладинкою французького журналу L’Hémicycle, де Макрон зображений як обдертий сердитий півень. Навіть стверджують, що цю обкладинку «гаряче обговорювали» на телеканалі France 24, і наводять фрагмент із телепередачі, де нібито її показали.

Проте справжність цих тверджень є сумнівною, оскільки французький журнал L’Hémicycle ніколи не випускав обкладинки з Макроном у вигляді обдертого півня, а телеканал France 24 ніколи не демонстрував «обдертого півня з головою Макрона» у своєму ефірі. На це звернули увагу фахівці проєкту StopFake.

Вони з'ясували, що L’Hémicycle — це французький незалежний журнал, який виходить щоквартально з аналітикою, інтерв'ю, історіями та розповідями. У соцмережах показано обкладинку L’Hémicycle, де вгорі зазначено «Зима 2023» і номер випуску — 514. На офіційному сайті L’Hémicycle можна побачити останній випуск журналу, який вийшов 20 грудня 2023 року. На ньому також є напис «Зима 2023» зверху справа і номер 514 зліва. Це підтверджує, що йдеться саме про цей конкретний випуск журналу. Проте на справжній обкладинці випуску зображена голова півня як символу Французької Республіки, а не Емманюель Макрон. Та й до того журнал ніколи не виходив з поширюваною пропагандистами обкладинкою.

У програмі на France 24 дійсно показували зимовий номер видання L’Hémicycle, але справжній, з головою півня. Отже, російська пропаганда також змінила відео французького телеканалу, вмонтовуючи в нього фальшиву обкладинку з Макроном.

Пропагандисти знову створили фейк з метою дискредитувати політичних лідерів Євросоюзу — цього разу Емманюеля Макрона. «Детектор медіа» писав, як іще на нещодавні заяви президента Франції відреагував російський агітпроп.

Фейк росіян
Справжня обкладинка

Із перших днів повномасштабного вторгнення експерти «Детектора медіа» щодня протистоять російській дезінформації. Ми спростовуємо фейкові новини, деконструюємо російські наративи та меседжі. І гартуємо медіаграмотність читачів.

Наша команда закликає долучитися до Спільноти «Детектора медіа», щоб разом боротися з російською пропагандою.

Долучитись