Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Фейк На Полтавщині нібито не проводять знищення кліщів через те, що більшість працівників мобілізували до ЗСУ

Пропагандисти поширюють інформацію, нібито у Полтавській області не проводять знищення кліщів через те, що більшість працівників мобілізували до Збройних Сил України. Також нібито виникає проблема з наданням медичної допомоги - аналізи кліщів та лікування хвороби Лайма (бореліозу) у регіоні практично не проводяться. Втім це - фейк.

На нього звернули увагу фахівці проєкту VoxCheck. Вони з'ясували, що немає підстав стверджувати, що ріст захворюваності пов'язаний з мобілізацією працівників. Проблема з обробкою парків та скверів залежить від місцевої влади та може бути вирішена через угоди з підрядними організаціями. Навіть в умовах повномасштабної війни аналізи та лікування хвороби Лайма - одного з інфекційних захворювань, яке передають кліщі, проводяться.

У Полтавській області дійсно спостерігається зростання випадків захворювання на хворобу Лайма, але це загальноукраїнська тенденція. У 2023 році в Україні було зареєстровано майже 5 тисяч випадків хвороби Лайма - приблизно 12 випадків на 100 тисяч населення. Захворюваність у Полтавській області (36,97 на 100 тисяч населення) найвища в Україні. У 2023 році в області було зареєстровано 497 випадків хвороби Лайма, у порівнянні з 367 випадками у 2022 році. У 2022 році в країні було зафіксовано 3 875 випадків (9,3 випадки на 100 тисяч населення).

Також на Полтавщині визначили райони, де є природні осередки захворювань, які передають кліщі. Комахи, які переносять збудник хвороби Лайма, виявлені у кожному районі області. Рідше трапляється кліщовий вірусний енцефаліт. Миргородський та Полтавський райони, а також місто Полтава, є територіями ризику. Кліщі також можуть передавати інші хвороби, але не всі вони є носіями збудників.

Важливо звернутися до лікаря та пройти профілактичний курс антибіотиків, якщо у вас виникли симптоми хвороби Лайма. Вакцинація є найкращим захистом, особливо для тих, хто часто перебуває на природі.

Поширюючи подібні фейки, пропагандисти хочуть дискредитувати процес мобілізації в Україні. "Детектор медіа" писав які іще фейки для цього вигадав російський агітпроп.

Із перших днів повномасштабного вторгнення експерти «Детектора медіа» щодня протистоять російській дезінформації. Ми спростовуємо фейкові новини, деконструюємо російські наративи та меседжі. І гартуємо медіаграмотність читачів.

Наша команда закликає долучитися до Спільноти «Детектора медіа», щоб разом боротися з російською пропагандою.

Долучитись