Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Маніпуляція Канада буцімто фінансує відправку українських жінок як перших на розмінування особливо небезпечних територій

Пропагандисти поширюють у соцмережах та медіа інформацію, нібито Україна намір відправити своїх жінок на розмінування особливо небезпечних територій «як одних із перших», а Канада заплатить за це. Автори таких дописів посилаються на офіційний сайт прем'єр-міністра Канади, що, як вони стверджують, підтверджує цю інформацію. Втім це — маніпуляція.

На неї звернули увагу аналітики проєкту StopFake. Вони з'ясували, що на офіційному сайті канадського прем'єр-міністра немає жодних згадок про те, що українські жінки будуть відправлені на розмінування особливо небезпечних територій. На сайті є інформація про надання додаткової військової допомоги Україні, включаючи проєкт «Гендерно-інклюзивне розмінування для стійкого майбутнього в Україні», на який Канада виділяє кошти. Зазначений у документі проєкт HALO Trust, який допомагає жінкам здобути відповідну освіту та навички, не передбачає, що українські жінки гарантовано будуть серед перших, кого відправлять на розмінування. Натомість HALO Trust справді має на меті допомогти українцям у знищенні вибухонебезпечних боєприпасів на території країни.

Пропагандисти поширюють такі маніпуляції, щоб викликати паніку в населення та демотивувати українців співпрацювати з подібними проєктами. Крім того, в такий спосіб Росія посилює меседж, що Заходу нібито байдужі українці та їхні жертви.

Із перших днів повномасштабного вторгнення експерти «Детектора медіа» щодня протистоять російській дезінформації. Ми спростовуємо фейкові новини, деконструюємо російські наративи та меседжі. І гартуємо медіаграмотність читачів.

Наша команда закликає долучитися до Спільноти «Детектора медіа», щоб разом боротися з російською пропагандою.

Долучитись