Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Маніпуляція Усе більше «простих» американців тікають зі США до Росії

Таку тезу поширили в соціальних мережах, зокрема в телеграм-каналах, які транслюють прокремлівську риторику. У повідомленнях ідеться, що число охочих обрати постійним місцем проживання Росію зростає. Більшість із них — віряни, котрим близькі за духом моральні цінності, які Росія оберігає, але які давно знищені в Америці. Автори посилаються на інтерв’ю секретаря Ради безпеки Росії Миколи Патрушева. Це — маніпуляція.

На кейс звернули увагу фактчекери проєкту The Insider, які встановили, що така теза — маніпулятивна й не відповідає дійсності. Наприклад, згідно зі статистикою МЗС Росії, у 2021 році 322 громадянини США отримали громадянство Росії. У 2022 — 262 людей. Тобто число людей не збільшується, а навпаки — зменшується. Водночас варто розуміти, що дані від офіційних російських установ можуть бути спотворені і навмисне збільшені. 

Поширюючи цю маніпуляцію, пропагандисти намагаються переконати, що Росія — шматочок раю на землі чи «тиха гавань», у яку всі-всі охочі можуть потрапити. Говорячи, що Росія хоче захистити всіх людей світу, вона вчиняла і вчиняє воєнні злочини. Зокрема й на території України з початку війни у 2014 році Росія несе розруху: знищує українські міста й села, вбиває тисячі українців, серед них і дітей. Також пропагандисти вибудовують уявну завісу між усім світом та Росією, говорячи, що по інший бік — вороги. Отже, виховують у росіян ненависть майже до всіх народів.

Автор: Орест Сливенко,

Із перших днів повномасштабного вторгнення експерти «Детектора медіа» щодня протистоять російській дезінформації. Ми спростовуємо фейкові новини, деконструюємо російські наративи та меседжі. І гартуємо медіаграмотність читачів.

Наша команда закликає долучитися до Спільноти «Детектора медіа», щоб разом боротися з російською пропагандою.

Долучитись