Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Викриття Верифіковані акаунти у твіттері ширять дезінформацію про неминучий ядерний удар по Києву

Про це розповіли журналісти видання Vice. Вони пояснили, що після вибуху над Кремлем так звані «офіційні» акаунти у твіттері почали ширити дезінформацію про ядерний удар по Києву. 

Наприклад, псевдоверифікований акаунт під назвою DEFCONWarningSystem опублікував пост із роз’ясненням, що «наразі ми оцінюємо чутки про ядерні переміщення в Росії». Хоча цей акаунт немає жодного стосунку до справжнього офіційного агентства.

Після цього твіттер не прибрав верифікаційну галочку в акаунті. Якщо натиснути на галочку, то вискочить такий напис: «Обліковий запис не пов’язаний з жодною державною установою та не представляє статус тривоги будь-якого військового підрозділу. Користувачі повинні робити власні висновки, а не покладатися на інформацію акаунту». Водночас цей акаунт також ширить апокаліптичну інформацію про християнські рухи. Тобто займається конспірологічними теоріями. Такий акаунт верифікував твіттер. 

Ще один акаунт, який твіттер «верифікував», заявив, що автори чули про переміщення ядерних бомбардувальників, і запевнив, що ці повідомлення були «вкрай непідтвердженими».

Хоча ці акаунти — неофіційні, і від їхнього імені міг написати будь-хто. Ніякої підтвердженої інформації про так званий ядерний удар по Києву не було. Автори ж каналів почали говорити про так звані «чутки», яких також не було.

Із перших днів повномасштабного вторгнення експерти «Детектора медіа» щодня протистоять російській дезінформації. Ми спростовуємо фейкові новини, деконструюємо російські наративи та меседжі. І гартуємо медіаграмотність читачів.

Наша команда закликає долучитися до Спільноти «Детектора медіа», щоб разом боротися з російською пропагандою.

Долучитись