Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Маніпуляція Командир «Азову» заявив, що ЗСУ готуються захоплювати невеликі російські міста

Таку тезу поширили в соціальних мережах, зокрема в телеграм-каналах, які транслюють прокремлівську риторику. У повідомленнях ідеться, що ЗСУ готуються захоплювати невеликі російські міста. Про це нібито повідомив Богдан Кротевич, виконувач обов’язків командира бригади «Азов». Автори посилаються на його інтерв’ю виданню Washington Post. Це — маніпуляція. 

На кейс звернули увагу фактчекери проєкту VoxCheck, які визначили, що Богдан Кротевич припустив, що Україна могла б захопити російські міста, але не заявляв про готовність українського командування піти на такі кроки. У самому інтерв’ю Кротевич говорив про Першу російсько-чеченську війну і  стратегію захоплення чеченцями маленьких російських міст, щоб використовувати їх як важіль, аби Росія повернула захоплені території. Він виклав свої думки і припустив, що Україна може зробити так само. Проте не констатував це як доконаний факт. 

Ні журналісти Washington Post, ні Богдан Кротевич не стверджували, що це позиція військового чи політичного керівництва України. Плани контрнаступу відомі обмеженому колу осіб.

Із перших днів повномасштабного вторгнення експерти «Детектора медіа» щодня протистоять російській дезінформації. Ми спростовуємо фейкові новини, деконструюємо російські наративи та меседжі. І гартуємо медіаграмотність читачів.

Наша команда закликає долучитися до Спільноти «Детектора медіа», щоб разом боротися з російською пропагандою.

Долучитись