Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Фейк В Україні збирають зразки ДНК бійців ЗСУ для створення біологічної зброї

Таку інформацію поширили в соціальних мережах, зокрема в телеграм-каналах, які транслюють прокремлівську риторику. У повідомленнях ідеться, нібито в Україні збирають зразки ДНК бійців ЗСУ для створення біологічної зброї в американських лабораторіях. Автори повідомлень додають, що в такий спосіб США намагаються знищити всіх слов’ян. На підтвердження цієї інформації вони посилаються на заяву «капітана Військово-повітряних сил (ВПС) США у відставці» Станіслава Крапивника. Це — неправда. 

На цей кейс звернули увагу фактчекери проєкту VoxCheck, які визначили, що немає жодного офіційного підтвердження, як Україна збирається виробляти або вже виробляла біологічну зброю. Ще на початку широкомасштабного вторгнення заяви росіян про біологічну зброю спростовували у США, а пізніше й в ООН. 

У 2005 році Міністерство охорони здоров’я України підписало угоду про співпрацю зі США за Програмою зі зменшення біологічної загрози. Тому в українських лабораторіях працюють над виявленням та зменшенням загрози від небезпечних патогенів.

Крім того, фактчекери з'ясували, що сам Станіслав Крапивник народився в Луганську та нині живе в Росії. Жодної інформації про нього не знайшли в іноземному сегменті соцмереж. Інформацію про його офіцерську службу в армії США можна знайти лише в російському сегменті соцмереж.

Із перших днів повномасштабного вторгнення експерти «Детектора медіа» щодня протистоять російській дезінформації. Ми спростовуємо фейкові новини, деконструюємо російські наративи та меседжі. І гартуємо медіаграмотність читачів.

Наша команда закликає долучитися до Спільноти «Детектора медіа», щоб разом боротися з російською пропагандою.

Долучитись