Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Маніпуляція Українцям заборонили перетинати кордон за внутрішніми паспортами

Інформація про це активно поширюється у соціальних мережах. Мовляв, починаючи з 18 квітня українцям для перетину кордону з країнами Євросоюзу в умовах війни потрібно мати закордонний паспорт. Мовляв, окрім окремих випадків, вони не зможуть більше виїжджати за внутрішніми українськими документами. Як пишуть фактчекери проєкту "Брехунець", такі повідомлення поширюються зокрема у волинському сегменті фейсбуку. Інформація про те, що українці тепер перетинатимуть кордон лише за закордонним паспортом і справді з'являлася в медіа, однак за даними Міністерства внутрішніх справ України, можливість перетинання кордону громадянами України за внутрішніми паспортами продовжили.

"Таке рішення прийнято, зважаючи на ситуацію, що складається на території України під час воєнного стану, коли громадяни України не можуть швидко і вчасно оформити паспорт громадянина України для виїзду за кордон (закордонний паспорт)", — запевняють у Міністерстві. Там додають, що саме через гуманітарні обставини та за раніше досягнутими домовленостями з сусідніми країнами співробітники прикордонного відомства здійснюватимуть пропуск громадян України, в тому числі й за внутрішнім паспортним документом. Це стосується всіх громадян, незалежно від областей, з яких вони прямують. Тобто наразі, станом на 20 квітня, українці можуть виїжджати за кордон без закордонного паспорта.

Із перших днів повномасштабного вторгнення експерти «Детектора медіа» щодня протистоять російській дезінформації. Ми спростовуємо фейкові новини, деконструюємо російські наративи та меседжі. І гартуємо медіаграмотність читачів.

Наша команда закликає долучитися до Спільноти «Детектора медіа», щоб разом боротися з російською пропагандою.

Долучитись