Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Фейк «Азов» напав на гуманітарну колону

У фейсбуку та проросійських телеграм-каналах розповсюджують відео, на якому полк «Азов» нібито напав на колону цивільних автомобілів із гуманітарною допомогою у Маріуполі. «Жодних броньовиків і танків, ці упирі бачили, на яку колону влаштовують атаку! Жахливі кадри розправи нацистів як доказ злочинів нацистських вурдалаків», — йдеться у повідомленнях.

Як пише StopFake, цей відеоролик зі звинуваченням «Азова» у нападі на гуманітарну колону також був опублікований у деяких анонімних телеграм-каналах, які маскуються під «проукраїнські». Зокрема, йдеться про канал «Шептун», модераторами якого за даними Служби Безпеки України є співробітники спецслужб Росії. «Заяви про те, що полк "Азов" вчинив напад на гуманітарну колону, є безпідставними і неправдивими. Це підтверджують кадри відео, на яких чітко видно, що цивільними машинами переміщалися російські військові», — пишуть фактчекери. Нагадаємо, що російська пропаганда називає «Азов» нацистами та постійно вигадує фейки для того, щоби дискредитувати їх та виправдати свої злочини в Україні так званою боротьбою з нацистами. Наприклад, російські військові зруйнували пологовий у Маріуполі під приводом того, що там перебували нацисти із Азову. Детальніше.

Із перших днів повномасштабного вторгнення експерти «Детектора медіа» щодня протистоять російській дезінформації. Ми спростовуємо фейкові новини, деконструюємо російські наративи та меседжі. І гартуємо медіаграмотність читачів.

Наша команда закликає долучитися до Спільноти «Детектора медіа», щоб разом боротися з російською пропагандою.

Долучитись