Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Фейк Росія врятувала громадян Туреччини, які перебували в українському полоні в Маріуполі

Інформацію про це кілька днів поспіль ширять російські пропагандистські ЗМІ. У повідомленнях йдеться, що російська армія у Маріуполі «звільнила турецьких заручників із українського полону» у мечеті у Маріуполі. Також повідомляється, що «спецоперація з порятунку громадян Туреччини» проводилася на особисте прохання турецького президента Ердогана, який попросив російську владу «звільнити людей, яких утримували бойовики в будівлі мечеті».

Як пише StopFake, йдеться про мечеть султана Сулеймана Чудового та його дружини Роксолани в Маріуполі, яка у березні служила громадянам Туреччини та мусульманам інших національностей укриттям від російських обстрілів. Фактчекери зазначають, що глава Асоціації мечетей Сулеймана Чудового Ісмаїл Хаджіоглу спростував заяви Росії щодо «порятунку громадян Туреччини з українського полону». За його словами, у маріупольській мечеті 17 квітня не було жодного громадянина Туреччини і «рятувати» там не було кого. «Хаджіоглу також повідомив, що всього в місті перебуває 24 турецькі громадяни з сім'ями, всі вони понад чотири тижні утримуються в тимчасово окупованих Росією районах Маріуполя», — пише StopFake.

Із перших днів повномасштабного вторгнення експерти «Детектора медіа» щодня протистоять російській дезінформації. Ми спростовуємо фейкові новини, деконструюємо російські наративи та меседжі. І гартуємо медіаграмотність читачів.

Наша команда закликає долучитися до Спільноти «Детектора медіа», щоб разом боротися з російською пропагандою.

Долучитись