Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Fake Росія врятувала громадян Туреччини, які перебували в українському полоні в Маріуполі

Інформацію про це кілька днів поспіль ширять російські пропагандистські ЗМІ. У повідомленнях йдеться, що російська армія у Маріуполі «звільнила турецьких заручників із українського полону» у мечеті у Маріуполі. Також повідомляється, що «спецоперація з порятунку громадян Туреччини» проводилася на особисте прохання турецького президента Ердогана, який попросив російську владу «звільнити людей, яких утримували бойовики в будівлі мечеті».

Як пише StopFake, йдеться про мечеть султана Сулеймана Чудового та його дружини Роксолани в Маріуполі, яка у березні служила громадянам Туреччини та мусульманам інших національностей укриттям від російських обстрілів. Фактчекери зазначають, що глава Асоціації мечетей Сулеймана Чудового Ісмаїл Хаджіоглу спростував заяви Росії щодо «порятунку громадян Туреччини з українського полону». За його словами, у маріупольській мечеті 17 квітня не було жодного громадянина Туреччини і «рятувати» там не було кого. «Хаджіоглу також повідомив, що всього в місті перебуває 24 турецькі громадяни з сім'ями, всі вони понад чотири тижні утримуються в тимчасово окупованих Росією районах Маріуполя», — пише StopFake.

NGO “Detector Media” has been working for our readers for over 20 years. In times of elections, revolutions, pandemics and war, we continue to fight for quality journalism. Our experts develop media literacy of the audience, advocate for the rights of journalists, and refute Russian disinformation.

“Detector Media” resumes the work of our Community and invites those who believe that the media should be better: more professional, truthful and transparent.

Join