Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Маніпуляція Україні буде гірше, коли Росія почне чинити з українською інфраструктурою те, що Україна робила з Кримом

Повідомлення із таким змістом поширюються у проросійських телеграм-каналах. Зокрема, такі меседжі можна знайти на каналі "Женщина скоой". Автори тексту ніби запитують, що ж чекає на Україну та українців, коли російські війська почнуть бомбардувати ТЕЦ чи ЛЕП або ж знищуватимуть запаси вугілля. У такий спосіб, ніби риторичними запитаннями, автори тексту підштовхують до думки, що коли Росія почне робити все це, Україна зазнає величезних збитків й інфраструктура не зможе функціонувати повноцінно, відповідно — українці житимуть у дуже поганих умовах. Також у такий спосіб автори підводять до думки, що ворог ще не зробив в Україні найгіршого, адже поки він нібито не нищить інфраструктурні об'єкти, а лише "Україна сама підриває власні мости". У таких повідомленнях також є елемент залякування, мовляв, справжня війна Росії проти України ще й не почалася, і "страшно подумати, що ж буде, коли Росія почне робити з Україною те, що ми робили з Кримом. Наприклад, відмикали від електрики та прісної води".

Насправді Росія від самого початку повномасштабного вторгнення в Україну — від 24 лютого, завдає ударів по українським інфраструктурним об'єктам: це і нафтобази, і телевежі, і аеропорти, і залізничні вокзали та колії тощо. Ворог цілиться в об'єкти не лише в тих містах, де наразі тривають бойові дії, а в умовно мирних — на заході країни. Крім того, що ворог нищить українські об'єкти, російські військові також масово знущаються з цивільних в Україні. Інше твердження щодо того, що Україна знущалася із мешканців Криму є грубою маніпуляцією на кшталт меседжів про те, що війна почалася внаслідок того, що "українська влада вісім років знущалася з мешканців Донбасу". Більше про такі меседжі читайте у тексті "Детектора медіа".

Із перших днів повномасштабного вторгнення експерти «Детектора медіа» щодня протистоять російській дезінформації. Ми спростовуємо фейкові новини, деконструюємо російські наративи та меседжі. І гартуємо медіаграмотність читачів.

Наша команда закликає долучитися до Спільноти «Детектора медіа», щоб разом боротися з російською пропагандою.

Долучитись